DOVE È LA LIBERTÀ?

el arte por colores. colores con K, de okupa y resiste.

17.juny.2014. Els símbols canvien, sí, però per què?

estelada_457Avui pensava en les banderes nacionals mentre anava a casa de ma mare. Al carrer Francesc Macià (i ja té ironia el tema) han aparegut una sèrie de banderes d’Espanya. Una, concretament, deu fer uns tres metres per metre i mig -una barbaritat. I pensava: això, ara, per què? Al meu bloc també passen coses curioses. Al pis de sota tenen una senyera, jo també la tinc, i hi ha tres o quatre balcons més que també la tenen. I fa uns dies, de sobte, ha aparegut una bandera espanyola, entre tota aquesta crida de catalanitat.

Ací, retorno a la pregunta: per què ara? Bé, la resposta és fàcil: el mundial del Brasil.

És curiós veure com els símbols van canviant de significat amb el pas del temps. Les banderes nacionals, en este cas. És curiós, i preocupant. Perquè no parlem de canvis lògics, conseqüència de canvis socials o històrics, no; sinó que parlem de canvis pensats, que amaguen una manipulació radical.

Com deia, les banderes espanyoles que apareixen ara són fruit del fanatisme cap al futbol. Totes amb els seus colors i el seu escut monàrquic. És a dir: el significat d’una bandera reinstaurada per Franco després de la Segona República Espanyola, ha perdut el seu significat. S’ha prostituït. Ara vol dir: tant de bo Espanya guanyi el mundial! Quan, de fet, el que vol dir és: visca Espanya i la monarquia. I no qualsevol Espanya (perquè no treuen la republicana, no), sinó una Espanya filla de‘n Franco.

Açò és preocupant, perquè vol dir que estem esborrant la història; que estem vivint una època on el fet històric, no només és oblidat i trepitjat, sinó que, gairebé, es converteix en un acte de fe. Com entreveure una història vertadera dins de tanta manipulació barata? (O cara, perquè en este món, de barat, ja no hi ha res.)

Després, al tornar a casa meua, m’he dat uns minuts per plantar-me sota l’edifici i contemplar les estelades que el decoren i el fan bonic. Totes són blaves, amb una sola excepció: la meua. La meua és groga. I és groga perquè m’agrada recordar que inclou un socialisme, com ja va intentar marcar el PSAN o la MUM. Però això són ximpleries en comparació amb la imatge (manipulada, és clar) que es té de l’estelada blava -la qual, de fet, és l’original.

L’estelada blava, com moltes sabem ja, va aparèixer l’any 1908, prenent com a referent la bandera cubana. Cuba s’acabava d’independitzar d’Espanya, i aquesta victòria era, òbviament, també una de les fites del poble català. Però ara ja no vol dir això. Ja no vol dir: símbol de lluita contra un imperi colonitzador i totalitari, amb un referent socialista que, encara avui en dia, segueix essent referent. No. Ara la gent (jo mateixa) mirem l’estelada blava i pensem: catalanes de dretes, burgeses, riques. Pensem: CiU.

Per això dic que, més que curiós, és preocupant com un símbol nostru, que era un cridam a la independència socialista, popular i revolucionaria, ara vol dir: gent de dretes, convergents. És preocupant que un partit com CiU hagi pogut fer-se seva una bandera que era nostra. Això fa mal.

No tinc cap mena de conclusió a treure, ni la penso seguir buscant. Tan sols afegir, doncs, que em de saber reinventar-nos; si ens roben un símbol, n’hem de crear un altre. O recuperar-lo. Però tot perd molt de significat si no sabem ben bé què volen dir les nostres banderes dels nostres balcons dels nostres edificis de Viladroga. Per això m’agrada més l’estelada groga i vermella, perquè tot i que hi ha partits que la llueixen, ja sigui ara o inclús històricament (com ERC o la CUP), no la veig una bandera tan prostituïda i confosa i mancant de significat com l’altra. Si arriba este dia, suposo que la trauré del balcó, li pintaré el triangle de color marró i diré que vull una independència amb color de la terra. I tan a gust.

Però bé, que com deia, no tinc cap mena de conclusió.

Advertisements

Respondi

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Ŝanĝi )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Ŝanĝi )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Ŝanĝi )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Ŝanĝi )

Connecting to %s

Informo

This entry was posted on Junio 17, 2014 by in el meu diari de tapa marró, politikeo marrón and tagged , , , , , , .
%d bloggers like this: